Как се пере възглавница в пералня?

DenNews.bg
30.10.2019
размер на текста:

Свързваме възглавницата с почивка, комфорт и сладък сън. Но ако използвате една и съща възглавница дълго време, забравяйки, че тя периодично се нуждае от пране, с течение на времето, тя ще се превърне в най-мръсната вещ в къщата. Дори "органичните" възглавници с естествен пълнеж от птичи пух или пера, могат да се превърнат в място за размножаване, не само на бактерии, но и на насекоми.

И така, въпросът „да се изпере или да не се изпере?” е недвусмислено решен в полза на изпирането, но веднага след това изниква друг: как точно да го извършим? Изглежда, че всичко е просто, ако у дома има автоматична пералня. Много хора смятат, че възглавницата и пералната машина са две несъвместими неща. Да, има някои видове възглавници, които абсолютно не понасят машинното пране. Например, възглавница от елда обикновено е забранено да се пере по никакъв начин. Много домакини изпитват страх от пране на своите възглавници, защото им липсват познания.
Има доста начини да се изперат тези продукти. Например една възглавница с естествен пълнеж от птичи пух или пера може да се пере в пералня без проблем. В този случай, внимателно я сложете в пералнята, изберете най-деликатния режим (например за вълна или за особено деликатни неща), настройте температурата на около 50 ° C и изсипете „мекия“ прах в контейнера - без белина или други избелващи елементи. Не се препоръчва центрофугиране.

Когато възглавницата се изпере, тя трябва да се изсуши на чист въздух. Направете го на няколко етапа, като периодично обръщате възглавницата и разклащате съдържанието й, така че пълнежа да не се свива неравномерно и да не става на бучки. Разбира се, най-добре е да извършите такова пране в топъл, слънчев ден, а след това да я изсушите за два до три дни. Ако възглавницата ви изисква спешно пране през студения сезон, остава да използвате отоплителен уред за за сушене, като отново не забравяте да разклащате продукта, за да му придадете правилната форма.

Машинното пране е подходящо и за някои други видове възглавници. Например, с пълнеж от мемори пяна: такива продукти обикновено са трудни за отстраняване. Бамбуковите възглавници, известни със своята издръжливост, също са много толерантни към автоматичната перална машина. Основното нещо е отново да се избере фин режим без центрофуга, за да не се преобръща възглавницата в барабана с часове. Допълнителна "химия" с изключение на прах за пране, какъвто е случаят и с възглавницата с птичи пух или пера, не се препоръчва.

Източник: https://spalnobelio.bg

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети