САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

DenNews.bg
30.10.2019
размер на текста:

 САЩ подкрепят Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Това бе потвърдено по време на вчерашната среща на външния министър на Северна Македония Никола Димитров със специалния представител на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, предадоха световните информационни агенции.

Димитров и Палмър обмениха мнения относно двустранните отношения, характеризирани като приятелски и изключително твърди.

Интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, реформите, както и ситуацията в региона също бяха част от разговорите. Неотдавнашното посещение на държавния секретар Майк Помпео беше оценено като допълнително потвърждение на стратегическото партньорство, взаимния интерес от продължаване на политическия диалог и по-нататъшното насърчаване на цялостното сътрудничество.

Припомняме, че Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО.

Министър Димитров благодари за постоянната подкрепа от страна на Съединените щати както на двустранно, така и за осъществяване на дългогодишните стремежи на Северна Македония за пълноправно членство в НАТО и Европейския съюз. В този контекст той благодари за скорошното ратифициране на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО от Сената на САЩ.

"Ратификацията несъмнено означава стъпка по-близо до пълноправно членство, допринася за постигане на дългосрочна стабилност и просперитет за страната и региона и засилване на трансатлантическите отношения", каза Димитров.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети