САЩ налагат мита за $7,5 млрд. на европейски стоки

DenNews.bg
03.10.2019
размер на текста:

САЩ ще наложат мита за 7, 5милиарда долара върху стоки на Европейския съюз. Това става възможно, след като Световната търговска организация разреши на Вашингтон тази стъпка, като наказателна мярка заради незаконно отпуснатите от ЕС субсидии за Еърбъс (Airbus).
Митата ще влязат в сила на 18 октомври. САЩ планират да въведат налози от 10% върху самолети от ЕС и от 25% върху земеделски и други стоки, съобщават официалните представители. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Airbus в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Boeing, което включва европейски компоненти, уточнява БТА.

Администрацията на Тръмп публикува списък с европейски стоки, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са вината, сиренето, маслините и уискито.
САЩ няма да наложат мита от 100 процента върху стоки от ЕС, въпреки че решението на СТО им го позволява, за да оставят отворена вратата за намиране на решение, отбеляза служител на офиса на американския търговски представител.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация "голяма победа за Съединените щати". Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години, отбелязва ДПА.

"Всички тези страни ограбваха Съединените щати много години", каза американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с финландския си колега Саули Нинистьо.
Финландският президент отказа да коментира директно темата. Нинистьо обаче нарече решението на СТО "доста тежко за Европа".
САЩ и ЕС планират да проведат среща за търговски преговори на 14 октомври.
Ходът ескалира конфликтите, в които администрацията на Тръмп е замесена в цял свят на фона на усилията й да накара големи търговски партньори да променят практиките си. САЩ води търговска война с Китай и опитва да постигне ново споразумение с втората по големина икономика в света.

Европейската комисия (ЕК) заплаши да отговори, ако САЩ наложат нови мита на ЕС, след като получиха разрешение от СТО в рамките на стария конфликт между Boeing и Airbus.
В случай на нови американски мита "ЕС няма да има друг вариант освен да направи същото", каза еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя все пак подчерта желанието на ЕС да се намери справедливо уреждане на конфликта.
Налагането на мита от САЩ ще има "отрицателно влияние" върху американските компании и работните места отвъд Океана, предупреди след постановлението на СТО главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори.
Миналата седмица стана ясно, че ЕС подготвя нова „агресивна“ тактика в търговския спор с Вашингтон. Брюксел обмисля налагането на мита върху американски износ за над 4 млрд. долара, посочвайки като причина 22-годишен спор в СТО за субсидии за производство. Ако бъде одобрена, мярката ще стане факт въпреки постигнатото през 2006 г. решение на въпроса.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети