Благодарение на шпионин на кюрдите е ликвидиран лидерът на Ислямска държава

DenNews.bg
29.10.2019
размер на текста:

Сирийските кюрди обявиха, че са успели да внедрят шпионин в обкръжението на Абу Бакр ал Багдади, който е откраднал два чифта долни гащи на главатаря на терористичната групировка Ислямска държава, за да докажат самоличността му и след това са помогнали за насочването на американските войници в сирийското му скривалище, пише "Гардиън".

Сирийските демократични сили (СДС), водещ елемент в които са сирийските кюрди, твърдят, че са изиграли ключова роля в проследяването на Багдади до укритие в Северна Сирия, където той е планирал бягството си в Турция.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп омаловажи ролята на СДС, които се сражаваха заедно с американски сили срещу ИД, а след това и ги изостави по-рано този месец, като нареди на американските войски да се оттеглят преди турската офанзива срещу сирийските кюрди.

"От 15 май работим заедно с ЦРУ, за да проследим Багдади и да го наблюдаваме изкъсо", заяви в "Туитър" Полат Кан, високопоставен член на СДС, като допълни: "Един от нашите източници успя да стигне до къщата, където се е криел Багдади. Багдади сменяше местоживеенето си много често. Той беше на път да се премести на ново място в Джераблус (на границата с Турция)."
Той продължи: "Нашият собствен източник, който успя да се добере до Багдади, донесе бельото на Ал Багдади, за да се проведе ДНК тест и да се уверим (100%), че въпросният човек е самият Багдади."

Тръмп си приписа заслугата за операцията, довела до смъртта на Багдади, но според версията на СДС изтеглянето на американските сили е довело до отлагане на операцията.
"Преди повече от месец беше взето решението за ликвидиране на Багдади. Оттеглянето на САЩ и турската инвазия обаче ни накараха да прекратим нашите специални операции, включително преследването на Багдади. Турската инвазия предизвика забавяне на операцията", изтъкна Полат Кан.

"Нашият разузнавателен източник участваше в изпращането на координати, насочваше парашутния десант, участваше в и правеше операцията успешна до последния момент", допълни той

В интервю за американски медии в понеделник командирът на СДС ген. Мазлум Абди също спомена шпионин на СДС в обкръжението на Багдади.

Попитан за ролята на СДС в операцията в провинция Идлиб късно вечерта в събота, председателят на съвместните началник щабове на САЩ ген. Марк Мили даде внимателно формулиран отговор, като заяви, че "няма да коментира какво може или може да не се е случило със СДС", но подчерта, че въздушната операция и изпратените в скривалището войници са били изключително американски спецчасти.

Мазлум каза пред NBC, че агентът на СДС е бил в скривалището на Багдади при нападението, и че е бил съветник по сигурността на главатаря на ДАЕШ и предателството му било мотивирано от отмъщение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети