Малко след 12 часа свършиха бюлетините в кочериновско село

DenNews.bg
27.10.2019
размер на текста:

Пет часа след началото на изборния ден бюлетините в кочериновското село Крумово се оказаха на привършване, което наложи намесата на Общинската избирателна комисия-Кочериново.
Сигналът, че в СИК-Крумово са останали само по пет бюлетини в кочаните с бюлетини за кмет и общински съветници е подаден от председателя на комисията към 12:15 часа. От ОИК веднага е взето решение за преразпределение на бюлетините, като са иззети по 15 бюлетини от секция №2 в град Кочериново и са изпратени за село Крумово.
Бюлетините са иззети и предадени от трима членове на ОИК-Кочериново от различни партии.

В СИК-Крумово са имали 50 бюлетини, тъй като обичайно броят на бюлетините, които се предоставят на СИК, са 80% от броя на избирателите. Избирателите в селото са 65 по постоянен и настоящ адрес. Недостигът се е получил както от високата избирателна активност, така и от това, че няколко бюлетини са унищожени за образци, а няколко гласоподаватели са поискали втора бюлетина заради грешка при гласуването.
Припомняме, че ако допуснете грешка в бюлетината, може да поискате втора, като първата бюлетина се унищожава от СИК пред избирателя. Имате право само на една допълнителна бюлетина при допусната грешка, т.е. ако допуснете втори път грешка, няма да може да упражните правото си на глас.


Избирателната активност в община Кочериново към 12:30 часа е 36%.


Право на глас имат 3 077 души по постоянен адрес, но гласуващите са 3600. Припомняме, че заради тази разлика бе извършена проверка от ДАНС.
Причината за разликата, според ОИК-Кочериново, е че много жители на община Кочериново са записани по постоянен адрес в Благоевград, за да могат да използват услуги там, но всъщност живеят в Кочериново и селата, където се водят на настоящ адрес.

Към момента няма констатирани нарушения.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети