Конвоират до София задържаните кандидати за общински съветници и кмет

DenNews.bg
23.10.2019
размер на текста:

Задържаните при акцията за купуване на гласове кандидати за общински съветници и кмет в Несебър ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес. Това обяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв вътрешният министър Младен Маринов.
Сред задържаните е и кметът Николай Димитров.
„Наближавайки датата на изборите, тези сигнали зачестяват”, допълни министърът и обясни, че само в понеделник са проверени 5-6 сигнала. „Схемите са най-различни. Всеки сигнал се докладва в прокуратурата. Всички действия по преценка на остротата на сигнала се провеждат и под надзора на прокуратурата. Постъпват и анонимни сигнали, и от явни заявители по отношение на всички политически сили. Всеки сигнал е проверен”, каза министър Младенов. Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали.

За операцията в Несебър Маринов обясни, че процесуално следствените действия са проведени в съботния ден под надзора на специализираната прокуратура, КОНПИ и МВР. „В хода на тези мероприятия се установи, че част от лицата, срещу които бяха насочени действията, се ползваха с имунитет във връзка с предстоящите избори за местна власт. Така че от там беше задвижена процедура, при която главният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален този имунитет, за да бъдат продължени тези процесуално следствени действия. Вчера му разрешиха, в момента лицата се намират в Районно управление Несебър, при областна дирекция Бургас и се очаква тяхното конвоиране до столичното следствие", добави Маринов.

Припомняме, че задържаните са Николай Димитров, независим кандидат за кмет на община Несебър, кандидатите за общински съветници в Несебър Петър Тодоров, Георги Георгиев и Константин Лефтеров, както и Атанас Япаджиев, който е регистриран като кандидат за кмет на кметство - гр. Свети Влас.

Той посочи, че конкретика по темата не може да даде, тъй като тече разследване.
"Абсолютно всеки случай, не искам да назовавам имена, тъй като ще засегна някоя политическа сила, за всички, които участват в изборите по една или друга причина има пуснати сигнали и те са проверени. Там където има данни за престъпление са образувани досъдебни производства, но това е при всички избори до момента. Наближавайки датата на изборите тези сигнали, голяма част от тях злонамерени, но няма как да не бъдат проверени, защото ще попаднем в другата хипотеза да ни обвинят, че не е проверен. В тази предизборна кампания медиите се натъкнаха на много случаи не стоят много сериозно в предизборната ситуация", обясни Маринов.
Министърът на вътрешните работи коментира и сигналите за купуване на гласове, според които 600 000 души са готови да продадат гласа си.
"Факт е, че при всеки един избор има образувани досъдебни, има осъдени лица и от миналите наскоро евроизбори. Така че от другата страна ние реагираме на всеки един сигнал, но не разбирайте купуването на гласове като директна транзакция ето ти пари, гласувай или гласувай, ето ти парите. Има най-различни начини за купуване на вот, включително и такива, които трудно могат да се определят от коя страна са, дали са престъпление, или са начин на предизборна кампания", каза министърът.
Той заяви, че към момента не са постъпили сериозни сигнали за проява на някакъв вид насилие. "Имаме сигнали за евентуално съмнение за палежи свързани с конкуренция в предизборната надпревара, но това става въпрос за малките населени места, където хората се познават, конкурират се в живота по принцип. Но това трябва да се докаже, за да се обяви официално", допълни още Младен Маринов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети