И Сърбия с интерес да приеме завода на „Фолксваген“

DenNews.bg
22.10.2019
размер на текста:

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" в Сърбия, предаде Танюг. Това ще стана на днешната му среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер.
"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и "Фолксваген" ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".
Днес ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, инвестиции на зелено за над 300 милиона евро, допълва вестникът.
„Фолксваген“ съобщи на 15 октомври, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.
Румънското правителство също инициира разговори за възможността фабриката на "Фолксваген" да бъде в Румъния.
До финалната права за привличане на германския автомобилен производител - преди да се заговори за Сърбия и Румъния, стигнаха България и Турция. Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза наскоро шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев. "Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние, като екип от страна на правителството, анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", обясни Янев пред БНР.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети