Над 9,5 млн. лева са раздадени на стопани на прасета за дезинфекция

DenNews.bg
21.10.2019
размер на текста:

 Над 9,5 млн. лева са раздадени на стопани за почистване и дезинфекция на задния двор. Това съобщи за БНР Силвия Василева, директор на Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието и храните.
Василева обясни, че по Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, регламентираща броя животни, които могат да се отглеждат в личните стопанства и изискванията към фермите, се е работило още преди африканската чума по свинете да дойде у нас. Заради появата на заразата обаче се е наложило промените да се разширят.
По нейни думи причината въпросните промени да засягат както големите ферми, така и личните дворове, е че за чумата няма ваксина.
Според Василева мерките не са тежки и скъпи. "Когато сме отговорни по този начин при отглеждането на тези животни, тогава ще гарантираме здравето и качеството на суровината, която даваме и в същото време ще може да предотвратим разпространение на заболяването и зараза на съседния двор, в който също се отглеждат прасета", обясни тя.
По нейни думи е изключително важно в личните стопанства хората да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане.
Тя посочи и че се разработват промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които предвиждат изисквания по отношение на контрола, както и нови задължения за кметовете в процеса на регистрация.

Припомняме, че от земеделското министерство предлагат нови мерки за биосигурност, според които в задния двор ще може да се отглеждат до 3 прасета.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети