Вестниците в Австралия са като секретен документ днес в знак на протест

DenNews.bg
21.10.2019
размер на текста:

Най-големите вестници в Австралия показаха рядко единство, като публикуваха празни първи страници в знак на протест срещу свободата на словото. Всички вестници излязоха със зачертан текст и червен печат, на който пише „секретно“. Протестът е насочен към законите за национална сигурност, за които журналистите казват, че са задушили отразяването на новините и създават „култура на тайната“ в Австралия.

Съперничещи си медийни групи се обединиха в борба за свободата на печата през юни, след като полицията обискира дома на журналист на Нюз корп и централата на Ей Би Си в Сидни, търсейки изтекли правителствени документи, послужили за основа за неприятни за управляващите статии.
Днешните заглавни статии задават на читателите си въпроса: "Когато правителството крие истината от вас, какво прикрива?"
Сред примерите за потайност е отказа на правителството да разкрие в кои старчески домове са били открити злоупотреби и пренебрегване на нуждите на възрастните обитатели. Австралийското правителство отказва да разкрие и колко земеделски земи са били продадени на чужди предприятия, отбелязва АП.
Правителството заяви, че подкрепя свободата на печата, но "никой не е над закона". През юни полицейски операции срещу ABC и дома на журналист от News Corp Australia генерираха огромна реакция. Медийните организации заявиха, че рейдовете са били извършени заради статии, които са били написани след сигнали. Едната статия е за твърдения за военни престъпления, докато другата съобщава за предполагаем опит на правителствена агенция да шпионира австралийски граждани. Кампанията на Коалиция „Право да знам“, беше подкрепена и от няколко телевизионни канала, радиостанции и онлайн сайтове.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети