Принцесата на Йордания посети Рилския манастир

DenNews.bg
02.10.2019
размер на текста:

Принцесата на Йордания Нейно кралско височество Дана Фирас посети Рилския манастир, един от най-значимите културни паметници в България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.
Принцеса Дана Фирас бе посрещната от областния управител Виктор Янев на Дупнишката порта, главния вход към Светата обител, след което гостенката бе въведена в храма от епископ Евлогий. Там принцесата разгледа стенописите, игуменът й показа къде лежат мощите на св. Иван Рилски и гроба на цар Борис Трети. Принцесата бе разведена от гид в музея и с видим интерес тя се запозна с най-важните факти и събития от историята на манастира, след което делегацията се събра на чай при епископ Евлогий.
Принцесата бе придружена от министъра на туризма Николина Ангелкова.


Преди да напусне манастира принцеса Дана Фирас получи подарък от областния управител – стилен стъклен плакет на Рилския манастир и информационни материали за всички културни и природни забележителности в област Кюстендил.
„За мен бе чест да придружа при посещението й в Рилската света обител Нейно кралско височество Дана Фирас. Вярвам, че тя остана силно впечатлена от архитектурата, историята и енергията на манастира, който е един от символите на страната ни“, сподели Виктор Янев.
Освен Рилския манастир, принцесата на Йордания разгледа и някои емблематични туристически обекти в региона.

Като част от обиколката, тя посети късноантичната римска крепост Цари Мали град и храма „Света Петка“, където я придружава министърът на туризма Николина Ангелкова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети