Който не плаща глоби, ще работи без пари за благото на обществото

DenNews.bg
02.10.2019
размер на текста:

Извършилите административни нарушения ще полагат безвъзмезден труд в полза на обществото при повторност или при невъзможност да платят наложените глоби. Това предвиждат промени в Закона за административните нарушения и наказания, одобрени на първо четене от депутатите днес.
Новите текстове, предложени от Обединени патриоти, предвиждат въвеждането на две нови наказания – полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, ако нарушението е извършено повторно, както и временно задържане в териториална структура на МВР в случаите на нарушаване на обществения ред. Те ще се прилагат редом с останалите три, които по сега действащото законодателство са обществено порицание, глоба и временна забрана да се упражнява определена професия или дейност.
Според вносителите промените се налагат заради многото случаи на наложени глоби на хора, които декларират липса на доходи или доходи под социалния минимум. Така, при определяне на нейния размер, не може да се спази изискването той да е съобразен с доходите и имуществото на наказания. Съответно и глобата не може да бъде събрана, с което на практика наказанието не може да бъде изпълнено.
Промените предвиждат размерът на труда в полза на обществото да бъде не по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа годишно, за не повече от две последователни години. Наказанията ще се налагат след решение на съда и имат за цел да интегрират маргиналните общности от населението на страната.
По време на дебатите се чуха и някои критики. Според опозицията предложенията се правят като „предизборен ход“ и няма да породят желания ефект.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети