Руски сайт откраднал снимките на болно българче, за да взима дарения

DenNews.bg
18.10.2019
размер на текста:

Скандален случай на злоупотреба с набиране на средства за лечение на болно дете потресе Асеновград. 5-годишно момиченце и родителите му станаха жертви на измама. Потърпевшите твърдят, че руски сайт за благотворителност е откраднал снимките на болната им дъщеря с цел набиране на средства от хора по цял свят, съобщава Нова тв.
Родителите обясняват, че представената в сайта история е фалшифицирана, а всички, които са превели пари, са били подведени. Сумите отивали по сметки на руски гражданин, а не в семейството на болното дете от България.
За измамата семейството от Асеновград разбрало преди два дни от своя близка. Самоличността на детето обаче била променена. Там Ева Чолакова е представена с руско име.
"Предоставили са снимки на нашето дете под името Маша Кузловска. Всичко е фалшифицирано - документите, личните данни и експертизите", каза бащата Евелин Чолаков.

В съобщението на руския сайт е споменато, че детето, което се нуждае от средства, в момента се лекува в Южна Корея. 5-годишната Ева обаче е с родителите си в Германия. Тя е в немска клиника, където й е направена трансплантация на стволови клетки.
"Аз съм шокирана! Как може някой така да злоупотребява със снимките на нашето дете? Това е пълен ужас", заяви Емилия Чолакова, майка на момичето.

"В България вървеше и в момента продължава благотворителна кампания за набиране на средства за лечението на Ева. Всички снимки от българския сайт са копирани в руския", каза още Евелин Чолаков.

Родителите многократно опитвали да се свържат с руския сайт "Милосърдие", регистриран в Екатеринбург, но ударили на камък. Техни близки също не успели.
Сайтът за България вече е блокиран, а на телефона в Русия никой не отговаря. Потърпевшите ще сезират полицията.
"Ще направим всичко възможно да сигнализираме властите да се задействат и да открият откъде идват тези измами", категорична е Емилия.
В сметката до момента са събрани над 2,1 млн. рубли.
Състоянието на малката Ева, която е с диагноза Сарком на Юнинг се подобрява и лекарите в Германия дават надежда.
"Ева е добре. Премина курс лъчетерапия. В момента предстоят пълни изследвания на състоянието ѝ, за да се види как ще продължи лечението", сподели бащата.
В родния ѝ Асеновград продължава кампанията за набирането на средства за лечението. Нужни са още около 50 000 лева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети