Каленичкова при посрещането на китайската делегация в Бобов дол: Това е сбъдната мечта, а денят е исторически!

DenNews.bg
16.10.2019
размер на текста:

„Това е сбъдната мечта! А днешният ден е исторически за Бобов дол“, това каза с голямо вълнение бившият кмет на миньорската община Йорданка Каленичкова на срещата с китайската правителствена делегация днес.
Както съобщихме, делегацията пристигна в Бобов дол по покана на общинското ръководство, отправена преди 6 месеца, а целта на работната среща бе да се обсъдят възможности за китайски инвестиции в общината и бъдещо партньорство. Делегацията включва и високопоставени представители на област Хунан, най-голямата административна област в Китай.

Бившият кмет Йорданка Каленичкова участва в срещата заедно с изпълняващата длъжността кмет на Бобов дол Детелина Борисова и представители на местния бизнес.
Борисова презентира пред гостите даденостите на общината, както наблегна на факта, че голяма част от населението е със специално образование и опит в производството. Тя посочи, че общината разполага с подходящи терени, както за изграждане на промишлени обекти, така и за мащабно селскостопанско производство.


Завод за електромобили или градини за овошки

 

бяха двете основни посоки, в които бяха водени разговорите за бъдещо партньорство. Реализацията на китайски инвестиции обаче все още е далеч, тъй като срещата бе опознавателна. Но, че надежда за това има, бе потвърдено от поканата от страна на гостите общинското ръководство на Бобов дол да посети област Хунан, където да се срещне с представители на бизнеса и да види начина на работа отблизо.

„Мините са закрити и вече трябва да търсим други ниши, където да се реализира поминъка на хората, да се реализират производства, да се поеме свободната работна ръка. Тъй като съм се интересувала от развитието на Китай, убедена бях, че рано или късно, Китай ще стъпи здраво на бобовдолска земя. Виждала съм в моите мечти, че китайски ръководители ще дойдат в Бобов дол, затова и като кмет в продължение на няколко години си позволих да осигурявам учителка, която пътуваше два пъти седмично от София, за да могат нашите деца да изучават китайски.
За мен това е вече реализирана мечта и в душата си виждам, че това няма да бъде последна среща, че нашите взаимоотношения ще се задълбочават и днешния ден, 16 октомври, ще бъде исторически за Бобов дол!“, каза емоционално Каленичкова.
От своя страна гостите благодариха за топлото посрещане и също обещаха днешната среща да е само първа стъпка към бъдещо партньорство.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети