Румен Радев: Каквато ни държавата, такъв ни и футболът

DenNews.bg
16.10.2019
размер на текста:

 Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е управлението на българския футбол.

Така президентът Румен Радев коментира оставката на председателя на Българския футболен съюз Борисов Михайлов, която той подаде заради двубоя на стадион "Васил Левски", при който България падна с 0-6 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките.

Според Румен Радев не трябва да се съди за футбола като някакво единично отделно явление в България. Радев не иска да се превръща в адвокат на президента на БФС заради самата игра. За президента е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в независима от държавата федерация. Това е станало практика, по думите на държавния глава. Освен това, Радев е на мнение, че с призивите, че оставката на Борислав Михайлов е поискана заради расистки изтъпления, управляващите се саморазобличили.

Държавният глава посочи, че нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, нито една федерация няма охранителни и разследващи функции, тя не може да изземе ролята на органите на реда и на държава.

"Искането на оставката по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят тази отговорност", посочи Румен Радев. Държавният глава отбеляза, че е крайно неприятно България, която е спасила 50 000 евреи, всеки един от тях да не бъде изпратен в лагера на смъртта, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем, но е необходимо държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство, призова президентът.

Той завърши с това, че докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви щели да продължават.

Премиерът обаче беше категоричен, че акцията на ГДБОП е подготвена преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия - България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети