Общините пазят местните избори от хакерски атаки с OFF на компютри, принтери и сървъри

DenNews.bg
16.10.2019
размер на текста:

Общините трябва да предприемат мерки за осигуряване на киберсигурност във връзка с провеждането на местните избори на 27 октомври, разпорежда в писмо до областни управители и кметове Атанас Темелков, председател на Държавна агенция ”Електронно управление”.
Заповед за предприемане на мерки срещу хакерски атаки вече е издадена от изпълняващата длъжността кмет на Кочериново Любка Джонова, а това трябва да бъде направено от всички общински кметове.
Мерките включват:
-за периода от 18:00 часа на 25.10.2019 г. до 09:00 часа на 28.10.2019 г. да бъдат изключени от информационните мрежи всички информационни ресурси (сървъри, персонални компютри, принтери и др.), които не се налага да бъдат използвани в този период;
-да се подготви статична страница с най-важното съдържание от уеб сайта на Общините и да има готовност да бъде заменен реалния уеб сайт с нея в случай на DDoS атака или компрометиране;
-кметовете трябва да определят служител за контактно лице за с оправомощените от Закона за киберсигурност органи в случай на инциденти с мрежовата и информационната сигурност.

В писмото на Темелков се посочва, че резултатите от наблюдението за последните няколко месеца на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност към Държавна агенция „Електронно управление“, за наличието на нарушения в и от българското интернет пространство показват, че се потвърждава тенденцията за засилена активност на нарушителите. Нараства значително степента на сериозност на нарушенията, в резултат на което повечето от тях се класифицират, като инциденти. Идентифицираните кибератаки стават все по-разнообразни както по своя характер, така и по отношение на техния извършител.
Тенденцията, която се наблюдава в световен мащаб, за нарастване на кибератаките към правителствени и държавни информационни системи се наблюдава и в България.

Общинските администрации са длъжни в случай на инциденти веднага да информират екипа за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (CERTbg), създаден към ДАЕУ-тел. 02 949 2212, 0878 908 546, cert@govCERT.bg.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети