Сирийски правителствени войски стигнаха Кобани, застават на границата с Турция

DenNews.bg
15.10.2019
размер на текста:

 Сирийските правителствени войски напреднаха във вторник до граничния град Кобани, разположен на 150 км от Алепо на източния бряг на река Ефрат, съобщава "Ал Манар", цитиран от ТАСС.

Армейските части ще бъдат разположени на границата с Турция и ще поемат контрола над участъка на стратегическата магистрала Алепо-Хасеке в съответствие със споразумението между Дамаск и кюрдската автономна администрация. Армейски конвой се насочи към Кобани от Манбиж (85 км от Алепо), където сирийското знаме бе вдигнато след изтеглянето на американски войски от този град.

От 2017 г. САЩ участва в патрул заедно с кюрдски бойци там, местните жители приветстваха сирийски войници, които пристигнаха в града.

По-рано правителствените сили заеха позиции близо до Манбиж по линията на контакт със сирийската въоръжена опозиция от Щита на Ефрат.

Между сирийските военни и опозицията, участваща в ръководената от Турция операция "Източник на мир" в Северна Сирия, все още не са регистрирани престрелки. Сблъсъците между кюрдите и въоръжената опозиция бяха отчетени в Кобани, който е в ръцете на кюрдите.

През януари 2015 г. в Кобани, кюрдските милиции спечелиха първата си победа над терористите от ДАЕШ след обсада от 133 дни.

По-късно военни съветници от САЩ и Франция, членове на международната антитерористична коалиция, подпомагаха кюрдските групи в борбата срещу ДАЕШ.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда турската офанзива по искане на страните от ЕС

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети