„Фолксваген“ отлага завода в Турция заради военната операцив в Сирия

DenNews.bg
15.10.2019
размер на текста:

Автомобилният концерн "Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната операция в Сирия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Ханделсблат".
Въпреки че концернът започна преговори с Анкара за изграждането на завод до Измир, след започването на турската операция в Сирия ръководството на "Фолксваген" вече не бърза да подписва договора за строителство.
Говорител на концерна обясни, че те наблюдават ситуацията с голяма предпазливост.
Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция "Извор на мира" в Северна Сирия срещу

Предвижда се в новия завод на "Фолксваген" в Маниса да се произвеждат новите модели "Пасат" и "Шкода Супърб". За целта автомобилният гигант ще инвестира в завода 1 милиард евро. Очаква се след 2022 г. заводът да произвежда 300 000 автомобила годишно, като в него ще работят 4000 служители. По тази причина "Фолксваген" регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.
България предлагаше на "Фолксваген" голяма индустриална зона извън София. Теренът на бившия металургичен завод принадлежи на българската "Първа инвестиционна банка" и австрийската компания за недвижими имоти "Соравиа". Българският премиер Бойко Борисов обеща да покаже на "Фолксваген", че ще бъде "най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света".
Припомняме, преди дни стана ясно, че България вероятно е загубила битката за "Фолксваген", след като автомобилният гигант регистрира компания в Турция.
Финансовият министър Владислав Горанов увери, че в преговорите страната ни е направила всичко възможно и дори повече.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети