Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор

DenNews.bg
14.10.2019
размер на текста:

 Съветът на ЕС одобри назначаването на Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор, обявиха от Съвета. Сега решението на външните министри на страните членки трябва да бъде потвърдено от Европейския парламент.

Румънката е заемала различни позиции в прокуратурата на Румъния по време на кариерата си. Европейският главен прокурор ще организира работата на европейската прокуратура (EPPO) и ще представлява службата в контактите с институциите на ЕС, със страните членки и трети страни. Тя ще бъде подпомагана от двама заместници и ще председателства колегията на прокурорите, която ще отговаря за изготвянето на стратегията и вътрешните правила.

Приоритетът на Съвета е новият орган да заработи от ноември 2020 г. Кьовеши ще бъде с мандат от 7 години. Основната цел на прокуратурата е борба с измамите и корупцията. В момента 22 страни членки участват в изграждането на прокуратурата (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания).

Прокуратурата ще бъде базирана в Люксембург.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети