Община Дупница дава технически съвети на желаещите да произвеждат компост в дворовете си

DenNews.bg
14.10.2019
размер на текста:

Всеки желаещ да изгради в свой имот инсталация за производство на тор от биологични отпадъци, т.нар. компостер, може да получи технически съвет от служителите на отдел „Екология“ в Община Дупница. Това обясни за DenNews.bg екологът на Общината Десислава Борисова.
„Всеки, който има желание да изгради компостер в двора или имота си, ще бъде запознат с техническите изисквания, начина на работа и спецификите на процеса, така че да може да оползотворява биологичните отпадъци от градината и домакинството си в полезен продукт-тор, който да бъде използван в градината. Нужно е само да имате двор и желание. Хората трябва да знаят, че освен готовите компостери, които се продават, могат да си направят сами такава инсталация и то без да е кой знае колко сложно и трудно. Ние ще помогнем с всеки нужен съвет и указание – за отстояние, температура, влага, вида на биологичният отпадък, който може да се оползотворява, сроковете за преработка, въобще всичко необходимо“, обясни Борисова.
Така например, в компостерите не трябва да бъдат изхвърляни местни и млечни продукти и остатъци от цитрусови плодове.
Както е известно, в проектите за новите центрове за преработка на неопасни битови отпадъци, какъвто трябва да бъде изграден и на територията на община Дупница, една от техниките за преработка на отпадъците е компостирането.
То обаче може да се прави от всеки гражданин, който има двор или земеделски имот, като сам преработва годният за компостиране биологичен отпадък.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети