Мария Иванова: Време е да обърнем модела в Дупница! Властта да служи на гражданския интерес, а не на корпоративния

Избори 2019
13.09.2019
размер на текста:

Мария Иванова е едно от новите лица в листата на БСП за Общински съвет. Представител на гражданската квота.
Родена е на 26.03.1979 г. Живее и работи в Дупница. Завършила е средното си образование в гимназия " Христо Ботев "-Дупница. Дипломиран бакалавър по "Международни отношения" в ЮЗУ "Неофит Рилски". Магистратура по специалност "Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната" във Военна академия "Георги С. Раковски"-София. Изучавала английски и руски език. Омъжена е, с две деца. Успешно развива собствен частен бизнес. Любимото й хоби са народните танци, с които се занимава от 10 г. Защитник на различни общественозначими каузи и лобист за справедливост!

 

-Г-жо Иванова, каква е Вашата мотивация да се включите в листата на БСП за Общински съвет?

 

-Личната ми мотивация, е че вижданията ми за социална политика и справедливост съвпадат с тези на БСП. Тук получих свободата да прокарвам идеите си. Мога да бъда изразител на обществените мнения и да настоявам проблемите на гражданите да бъдат вземани предвид, като фактор при гласуване на решения в Общински съвет. Властта като цяло е загубила връзка с гражданите, на които всъщност служи, а пряката комуникация трябва да бъде възстановена! В крайна сметка все някой трябва да поставя гражданския пред олигархичния интерес! Държава като цяло в момента изпълнява тази функция, за сметка на всички нас, и у обикновения човек остава усещането за игнориране и несправедливост, а това води до отвращение, незаинтересованост и губене в дебрите на дезинформацията, която услужливо обслужва управляващите в момента! В този порочен кръг се въртим от 30 години, а резултатът е апатично общество, което няма енергия и желание да се бори срещу пороците, заливащи ни ежедневно! Е, аз не мисля да се предавам!

 

-Като активен гражданин, а сега като кандидат за общински съветник каква оценка бихте поставили на досегашните общински съветници и досегашния Общински съвет ? Смятате ли, че са достатъчно инициативни, или по-скоро се върви по инерцията на каналните решения?

 

-С изключение на 4-5-има от общинските съветници всичко друго е пълнеж! По-голяма част гласуват по инерция или както им се каже, че трябва, без да се замислят за какво гласуват!

 

-Изпълняват ли според Вас общинските съветници изключително важната функция да бъдат проводници на гражданските питания, проблеми и идеи към месната власт и бихте ли работили за възраждането на това сякаш позабравено задължение?

 

-Общински съвет в момента не е проводник на обществения интерес, а тотално го игнорира и неглижира. Ако се прегледат протоколите, става видно, че инструмент за контрол на гражданите не съществува. ОбС е пълнеж към строго определена партийна линия, а не изразител на гражданското мнение или питания. Съветниците са безгласни букви, гласуващи машинално, а за прокарване на граждански интерес не може да става и дума!

 

-Какво липсва на сегашното управление според Вас?

 

-На сегашното управление липсва прозрачност и чувство за справедливост при вземане на решенията, както и усещането, че зад всяко едно такова решение се крие личен и корпоративен интерес. Например забатачването и пропадането на проекти, само защото „наши“ фирми не са изпълнители.

 

-От къде трябва да започне промяната в управлението, а и в облика на Дупница?


-Промяната в управлението трябва на първо място да започне от отношението на управляващите, защото за много от проблемите, които чух на срещите с хората, не са нужни пари, а отношение и съпричастност към поставения казус. На второ място трябва да се промени работата на парче. Нужни са устойчиви и последователни политики във всички сфери на битието ни. Сериозните политици не правят по три „салта“ на ден, а следват ясна и твърда линия на поведение при предварително определена визия, каквато и на национално ниво все още няма, а какво остава за месното? Мисля, че ние сме хората, които могат да обърнат платната на кораба, ако мога да се изразя метафорично!


-Инфраструктурата е темата, която засяга всички ни, а и до голяма степен определя стандарта на живот. Къде са проблемите според Вас и кои са решенията?

 

-Проблемите в инфраструктурата са такива, че не касаят само нашата община. Очевидно е, че автомобилите са в пъти повече, отколкото е предвидено и може да понесе инфраструктурата в града. Едно от решенията е стимулиране развитието и ползването на градския транспорт чрез намаляване цените на билетите, което може да се случи с дотация от месния бюджет. Освен това трябва да се преосмисли и картата на градския транспорт, която в момента не е най-ефективната! Пример – последната открита линия по проект, която свързва кв. „ Байкал“ със Социалните жилища е абсолютно неефективна. За 10-на души, които я ползват, общината отпуска по 1000 лева на ден / горе-долу толкова излиза като разход/ . Но тя никога няма да се превърне в масово ползвана заради неадекватно начертания маршрут. Проблемът на паркиращите из града граждани остава, а паякът, който Общината вкара в употреба за глобяване на неправомерно спиращите по принуда граждани, не е решението. И не оправдавам нарушителите, а казвам, че Общината не реагира адекватно чрез вземане на полезни решения, а само със налагане на санкции! В крайна сметка автомобилите няма да намаляват, напротив!


-Занимавате се с бизнес. Защо според Вас липсват сериозни инвеститори в града и общината и кой е пътят за подобряване на условията за развитие на бизнес тук, единственото което може да задържа хората и да повиши стандарта?


-Ами какви инвестиции да очакваме при всички административни пречки, които ги очакват тук? Бих ви дала пример как община Ботевград съумя да привлече редица инвеститори чрез облекчени мерки в разрешителните режими, а не спъване на всяка крачка само за лична изгода. Бюрократичната тежест в Общината е почти на софийско ниво, а същевременно възможностите са далеч от софийските. Освен това липсва изградена и обособена промишлена зона, което е заложено и в програмата на БСП сега.

 

-Вие сте ангажирана с темите за децата. Виждате ли достатъчно грижа за тях от страна на месната власт в момента и какво липсва?

 

-Темата за децата лично за мен е много деликатна и с нея трябва да се борави внимателно. Като говорим за тях обобщаваме всички провеждани социални дейности и политики. Да построиш площадка е само върха на айсберга и „шапка“ на вече решените въпроси, касаещи образование, възпитание, финансова обезпеченост, морална и етична стабилност на обществото, в което живеят. Строят се площадки за физически дейности и спорт, а не сме се погрижили за духовното образование на личността и стабилната във всички аспекти основа, на която тя се гради! Процесът на деградация на обществото, лансирането на посредствеността и разврата се отразяват най-силно на подрастващите! Но това е въпрос на национална политика и лична моя кауза!


-Коя е първата идея, която искате да реализирате като общински съветник?

 

-Нека първо да изчакаме да стана съветник, тъй като съм много назад в листата. Идеите си мога да реализирам, само ако бъда подкрепена преференциално от възможно повече хора. На първо място бих била техния глас и лобист пред властта.

 

-Защо избрахте да застанете зад Първан Дангов като кандидат за кмет?

 

-Вижданията ми за социална справедливост импонират с тези на г-н Първан Дангов. Донякъде крайни, те съвпадат в голяма степен с неговите! Мисля, че той е почтен, подготвен и доказано честен!

 


Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети