Почина един от легендарните ветерани на Марек – Михаил Михайлов-Жмара

DenNews.bg
11.10.2019
размер на текста:

Един от легендарните ветерани на Марек – Михаил Михайлов-Жмара почина днес на 88 години, съобщиха негови близки. Дълги години той пазеше вратата на отбора на Марек.

Роден е през 1931 г. в гр. Дупница. За първи път играе в юношеския отбор на Атлетик (Дупница) от кв. „Мърджина“ през 1942 г. От 1947 до 1951 г. е вратар на Марек. По време на военната си служба играе за отбора на Спартак (Сф), а по-късно и в отбора на Спартак (Вн). След отбиване на военната си служба се завръща в Марек през 1954 г. В Атлетик той е определен да бъде заместник на Методи Васев-Малчо. По-късно е и негов заместник, но вече на вратата на отбора на Марек, който е учредител на „А“ група, заедно с още 9 отбора. Първият му мач в „А“ група е на ст. „Юнак“ срещу столичния Спартак. Участва и в 6 международни мача с отбора на Марек. Играе в състава на Марек с именити съотборници като Димитър Исаков, Иван Михов, Димитър Куков, Сашо Костадинов, Виктор Начев, Георги Георгиев, Методи Цветков, Димитър Михайлов, Драгомир Гаджов и др. През 1960/61 Марек се класира на пето място в „А“ група, което дълги години бе най-доброто класиране на отбора - до 1977 г., когато печели бронзовите медали.

Михаил Михайлов е баща на двама синове от брака му с Цвета Тасева. Дълги години неговите съкварталци от кв. „Бешика“ го помнят като добър съсед и увлекателен разказвач на онова, което е преживял с екипа на Марек. През 1961 г. той пректарява състезателната си кариера преди срещата на Марек със Славия в София.

ФК Марек 1915 изказва искрени съболезнования на семейството и близките за загубата на Михаил Михайлов – един достоен и почтен наш съгражданин. Ще остане завинаги част от историята и семейството на Марек, обърнаха се от ръководството.

Поклон пред паметта му!

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети