Япония се готви да посрещне изключително силен тайфун

DenNews.bg
11.10.2019
размер на текста:

Японският премиер Шиндзо Абе се разпореди днес да бъдат взети всички необходими мерки за сигурност във връзка с наближаващия страната тайфун, който се очаква да бъде най-силният от 1958 г. насам, съобщиха осведомителните агенции.
Прогнозите са, че тайфунът Хагибис ще достигне в събота вечерта централната част на тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу и ще мине през зоната на т.нар. Голямо Токио, където живеят 35 милиона души. В някои райони се очакват рекордно интензивни валежи и много силен вятър. Има опасност за повреждане на инфраструктура, наводнения, разрушаване на къщи.
В най-застрашените райони вече е съсредоточена техника за изпомпване на вода, за осигуряване на резервно осветление, булдозери, автономни генератори. Има готовност при нужда в най-тежко пострадалите райони да бъде изпратена армията. Населението е призовано да се запаси с бутилирана вода и с хранителни стоки.
Авиокомпаниите вече отмениха повече от 1100 полета. Тайфунът ще засегне графика на състезанията от Формула 1, които трябваше да се състоят този уикенд в Судзука. Квалификациите са отложени от събота за неделя. Отменени бяха срещи от световното първенство по ръгби. Ще бъдат спрени и много влакове в района на японската столицата, включително високоскоростните.
В 9.00 ч. местно време Хагибис се намираше на 410 км от остров Чичиджима и се движеше в посока север-северозапад със скорост от 25 км/ч и ветрове от 180 км/ч, а на моменти и с пориви от 250 км/ч. Сравняват Хагибис с мощния Ида от 1958 г., отнел живота на повече от 1200 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети