В общинската болница в Дупница вече ще се правят и гинекологични безкръвни операции

DenNews.bg
10.10.2019
размер на текста:

 Общинската болница в Дупница единствена разполага с най-модерната лапароскопска апаратура за безкръвни операции в Югозападна България. От София до Гърция няма да намерите по-добър лапароскопски екип.

Това обяви прокуристът Мария Жайгарова и съобщи много важна новина. А тя е, че вече се работи и по започване на гинекологични лапароскопски операции, като за целта вече се обучава и лекарят, които ще ги извършва- завеждащият на отделението д-р Кръстев. Жайгарова съобщи, че родилно отделение бележи голям ръст на печалбата си и това е още едно основание да се премине и към прилагането на безкръвните операции.

"Болницата разполага с отличен персонал и ние имаме едни от най-добрите медици в Цяла Югозападна България. Без тяхната помощ и всеотдайност нямаше да се стигне до заздравяването на болницата", призна Мария Жайгарова.

Над 200 000 лева са инвестирани за закупуването на нова апаратура. След лапароскопската, предстои купуване на рентгенова, тъй като в момента се работи с апарати, които не са подменяни цели 40 години. Болницата е в процедура и по закупуването на ехокардиограф. Предстои и изграждането на външен асансьор в терапевтичния блок, който се намира в сградата на бившата Транспортна болница.

Прокуристкака призна, че все още заплатите не са на това ниво, на което би искала и заслужават работещите тук, но се прави всичко възможно възнагражденията да растат.

"Откакто аз съм прокурист факт е вече третото увеличение. Така основните заплати на медицинските сестри вече са 740 лева, което прави 200 лева увеличение. За лекарите те са вече 1 050лв. С дежурства и извнънредни часове за месец септември лекарите са взели по 1 600 лв,. а сестрите- 1203лв. заплати,обяви Жайгарова

Прокуристката на общинската болница изтъкна, че лечебното заведение има успех и с привличането на специалисти. През последните 6 месеца не случайно се чува, че болницата е стабилизирана и това е така, защото вече има 6 нови специалисти, преговаря се и с други двама.

"Надяваме се да привлечем и още. За доцент Ванев, който прави лапароскопските операции вече е известно, за кардиолога д-р Илчева- също. Радостното е, че вече идват все повече млади хора, идват и от друти болници. Все още има една несигурност заради местните избори и желаещите се колебаят дали да започнат работа тук. На тях ще кажа следното: "Болницата е в достатъчно добро финансово състояние и дори да се смени властта, дори и аз да не съм на този пост, то общинската болинца в Дупница ще я има. За целта, разбира се, е необходимо местната власт да се ангажира със съдбата на тази болница. Защото тя е необходима за хората. Но пак казвам- с подкрепата на общината и Общинския съвет болницата е добре. Добре е, когато всички заедно работим за успехите.

Мария Жайгарова обясни, че болницата се нуждае от завишаването на лимита към Здравната каса, което ще се постигне и с новия договор за 2020-а година, както и от увеличаване на легловата база. Прокуристката припомни как по време на епидемията от морбили общинската болница в Дупница като единствената с инфекциозно отделение в Югозападна България пое всички случаи.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети