МОН спира „препускането“ по математика с редакция на учебните програми

DenNews.bg
10.10.2019
размер на текста:

Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите месеци. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. Причината са лошите резултати на учениците на външното оценяване в 7-и клас и на матурите в 12 клас. Създаден е екип, който ще предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала. Ще се започне с програмите от 5 до 7 клас.
Новият материал влезе в сила преди три години.
Според статистиката от Националното външно оценяване в седми клас първият випуск, учил по новите програми има средно 28 точки по математика от възможни 65 на първия модул на теста. Вторият - 30 точки от 65. Тази година, при обединени първи и втори модул, резултатът, който разбуни духовете, е едва 33 точки от 100 - или среден три. Резултатите по български винаги са по-високи, тази година точките бяха 53 от 100.
Това обаче, което притеснява най-силно министерството е катастрофалното падане на успеха по математика между четвърти и седми клас. Учениците, родени през 2005 година, в 4 клас имат средно 67 точки и същите ученици в 7 - едва 33. Учители смятат, че учебните програми са доста натоварени в този период, но за съжаление часовете по математика са твърде малко. Има обаче и друга гледна точка - според преподаватели от Факултета по математика и информатика съдържанието на програмите по математика не е трудно, напротив, България изоставала от страни като Румъния, Македония и Сърбия. От министерството обаче още мълчат, защото тепърва щели да обсъждат програмите, съобщава БНТ.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети