Пламен Георгиев започна да събаря незаконните навеси на терасата си

DenNews.bg
10.10.2019
размер на текста:

Бившият шеф на КПКОНПИ, бивш прокурор и настоящ пратеник на България във Валенсия Пламен Георгиев започна сам да събаря навесите на терасата си, съобщава bTV.
Това става два месеца след окончателното произнасяне на Община Слатина, че постройките са незаконни.
Михаил Джурджин, началник на отдел "Контрол по строителството" в район "Средец" обясни, че са получили информация за събарянето от медиите.
Очакваме, когато Пламен Георгиев приключи с премахването на незаконния строеж, да ни информира, за да дойдем да констатираме и да приключим случая, посочи той.
По думи на Джурджин има и други подобни случаи в район "Слатина".
Припомняме, Пламен Георгиев обмисляше да обжалва решението за събарянето на терасата си. Той обаче оттегли жалбата след настояване на премиера Бойко Борисов.
Терасата с барбекю на Георгиев беше епизод от скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.
Оказа се, че апартаментът му има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. Още при първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и е с източник бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция, които имали 198 милиона причини, за да го атакуват. По-късно Георгиев заяви, че става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск. Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата. На 25 април кметът на "Слатина" Наталия Симеоново обяви, че терасата на Георгиев не е обща част на кооперацията.
По-късно стана ясно, че терасата на Георгиев е узаконена още преди години и има изрядни строителни книжа. Според арх. Калинов нямало основание за събаряне на постройката. Заради решението на Калинов да прекрати проверката срещу терасата на Георгиев обаче кметът на София Йорданка Фандъкова поиска и получи оставката му.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети