Турция нападна Сирия, свикват спешно заседание в ООН

DenNews.bg
10.10.2019
размер на текста:

Турция удари Сирия по въздух, като NTV публикува видео от началото на военната операция под името "Извор на мира".
На кадрите се виждат стълбове дим в резултат на въздушни удари върху сирийския град Тел Абяд. Според канала това е първото селище, станало мишена на турската армия.

Кюрдските медии съобщават за жертви на цивилни във връзка с действията на турската армия.

Анадолската агенция съобщи, че Турция продължава да разполага със специални сили към границата със Сирия. Те служат за подкрепление на военни части в граничните райони. В Twitter се появи видео на придвижващи се военни камиони.
Турският президент Раджеп Ердоган обяви началото на военна операция за създаване на зона за сигурност в североизточна Сирия на 8 октомври.
Целта на операцията бяха кюрдските формирования, контролиращи този регион, включително съюзните американски "Сирийски демократични сили" (SDF).

Турската авиация и артилерия нанасят удари по техните позиции, наземната фаза на операцията все още не е започнала.


Държавният секретар на Министерството на външните работи на Франция по европейските въпроси Амели де Моншален заяви, че Франция, заедно с Великобритания и Германия, изисква Съветът за сигурност на ООН да бъде свикан във връзка със започването на турската операция в Сирия. Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също призова за прекратяване на операцията.

 

Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Сирия при закрити врата утре.


Обсъждането на обстановката в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от 5 европейски страни членки - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша, казаха дипломатите.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбокото си безпокойство около ситуацията в североизточната част на Сирия, където се провежда турска военна операция, съобщи на брифинг заместникът на официалния представител на генералния секретар Фархан Хак, цитиран от ТАСС.
"Генералният секретар на ООН е дълбоко обезпокоен от скорошните събития в североизточната част на Сирия. Всички военни операция трябва да се осъществяват в съответствие с устава на ООН и нормите на международното хуманитарно право и следва да обезпечат безопасността на гражданите и цивилната инфраструктура", заяви той.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че трансграничната операция "Извор на мира" не противоречи на нормите на международното право. Анкара е изпратила дипломатическа нота в сирийското консулство в Истанбул, за да информира Дамаск за операция в Североизточна Сирия, съобщи малко след началото на ударите Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.


Европейският съюз излезе с изявление, в което се казва, че операцията на Турция в Северна Сирия пречи на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава" и може да доведе до нови потоци от бежанци, така че военните действия трябва да бъдат прекратени. Изявлението е одобрено от всички 28 държави от ЕС.
"ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия, които подкопават стабилността на региона, увеличават страданията на цивилните и заплашват да предизвикат нови вълни от бежанци“, се казва в позицията.

Малко вероятно е една т.нар. "зона за сигурност" в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци.

„ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

Едностранните действия на Турция също застрашават напредъка, постигнат от коалицията (насочена срещу "Ислямска Държава"), коалиция, на която самата Турция е член", се казва в изявлението на ЕС.


Подкрепяните от САЩ кюрдски бойци са прекратили операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия заради турската военна офанзива в северозападната част на страната, съобщиха двама неназовани американски представители и кюрдски военен източник, цитирани от Ройтерс.

"Силите за защита на народа" прекратиха операцията си срещу ИД, защото е невъзможно да провеждаш каквато и да е операция, когато си заплашен от една голяма армия на северната граница", каза кюрдският военен източник.


Египет призова за спешна среща на Лигата на арабските държави по повод на турската офанзива в Сирия, съобщи външното министерство в Кайро, цитирано от Ройтерс.

"Египет по възможно най-категоричен начин заклеймява турската агресия на сирийска територия", се казва в декларацията на министерството. Посочва се, че тази офанзива "представлява фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".


Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяването на гибелта на мирното население по време на новата трансгранична операция "Извор на мира" в Сирия. Това се казва в изявление на министерството на отбраната на Турция, цитирано от световните агенции.

Цели на операцията ще бъдат само терористи, складове за оръжия, техните превозни средства и убежища, както бе при предишните операции "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". Ще вземем всички необходими мерки, за да не нанесем вреди на мирните жители и за да не разрушаваме историческото, културно или духовно наследство на нашата приятелска съседна страна, се казва в изявлението.

Предприетата операция на турските въоръжени сили в Сирия е втората по мащаб акция след кипърската операция през 1974 г. Това смята експертът от консултантската компания Albright Stonebridge Group по въпросите за глобална стратегия и бизнес Хакан Акбаш, предаде ТАСС.
Това е исторически ден за Турция. През последните две години въпросът за зоната за сигурност (в Сирия) стана най-важната геополитическа тема. След "операцията за поддържане на мира" в Кипър това е най-мащабната операция в Турция, каза Акбаш.
Той отбеляза, че военните действия имат две цели: прочистването на Северна Сирия от терористични елементи и връщането на бежанците в родината им.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети