С руска помощ от ареста Банев подготвял хибридна война срещу България

DenNews.bg
07.01.2019
размер на текста:

Задържаният Николай Банев е разполагал с телефон в килията, какъвто не му се полага, по който се е свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийна атака срещу прокуратурата, съобщи днес пред bTV зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Телефонният апарат бил открит в кутия от сок.
Гешев обяви, че експертиза на телефона още не е направена, но подробно разказа как през него са водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Банев дискутирал и да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си.
Сред другите дискутирани теми според Гешев били защита от руски адвокати през европейски съд и медийна кампания в Русия в защита на Банев.

За екстрадицията на Димитър Желязков - Очите се чака подписът на Ердоган
„Господин Банев не може да предизвика съчувствие в мен, защото в кутията му за натурален сок преди дни беше намерен телефон. След като се изкара комуникацията, се вижда общуване с руски лобисти. Те му предлагат сформиране на евраазийска народна партия в България. Срещу това той иска политическо убежище за себе си и децата си. Това е предателство към собствената държава. Телефонът е намерен от съответните служители на министерството на правосъдието. Това се е случило преди 10 дни", заяви Гешев.
"Обещавана му е адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война се говори, дори е решено от кой роден журналист да започне всичко това", разкри още Гешев.

"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. Много неща са възможни, при положение, че той е имал телефон, дори и да си прехвърли парите", заяви той. "Днес ще уведомим госпожа Цачева за телефона. Ще види експертизите и благодаря на министерството на правосъдието, защото те са си свършили работата и са намерили конкретния телефон", каза още той.
Ако нямахме доказателства срещу семейството Баневи мислите, че френския съд щеше да ги екстрадира, посочи прокурорът.

 

Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това, каза зам. главният прокурор по повод делото срещу Десислава Иванчева. Той посочи, че според наблюдаващите прокурори публикуваните в сайтове СРС-та съответстват на тези по делото. Десислава Иванчева използва всякакви начини, за да се защити включително и с тази жалба до Страсбург. Тя има право на това. Не разбирам защо трябва да се говори, че България ще плаща, само защото г-жа Иванчева е подала жалба, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети