След 12 годишно разследване: Шивашки бос от Дупница с условна присъда за присвояване на държавни пари

Даниела Методиева
31.01.2019
размер на текста:

8 години след началото делото срещу шивашкия бос от Дупница Димитър Шопов за присвояване на средства от държавния бюджет приключи. Присъдата, която бе постановена на Димитър Шопов за издаване на дипломи на 64 шивачки за нереализирано обучение, е 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Разследването срещу Димитър Шопов цапочна през 2007-а година, а обвинението бе повдигнато 4 години по-късно. през 2011-а година, когато директора на шивашката фирма „Мастра БГ” в Дупница Димитър Шопов бе изправен на подсъдимата скамейка за присвояване на 11 000 лева от Агенцията по заетостта.

Според прокуратурата през 2007-а година директорът на “Мастра БГ” Димитър Шопов е учредил Културно-образователно дружество, което получило 11 хил. лева по проект за професионална квалификация на шивачки. На шивачките са издадени сертификати от Гимназията по облекло в Дупница, но на практика обучителните курсове не са проведени.
Това бе причината да започне разследване и за съучастие на ръководството на учебното заведение
В показанията си пред прокуратурата директорът на гимназията Маргарита Йорданова твърди, че училището й не е издало сертификатите. Тя е участвала в създаването на културно-образователното дружество и е предоставила на Димитър Шопов учебната програма за провеждане на курсовете по шевно производство, които не се провеждали в сградата на училището.
Пред журналисти Шопов обясни тогава, че шивачките не са знаели, че участват в обучение. Той не им казал, за да не ги обиди като професионалистки.
Разследването срещу Димитър Шопов започна през 2007-а година след шивачки от друга шивашка фирма „Италия стил”, която делеше с „Мастра БГ” една сграда, се оплакаха, че работодателят Огнян Найденов не им е внасял осигуровки в продължение на 3 години. След като Икономическа полиция се зае със случая и започна проверка на документите на обявената в несъстоятелност фирма „Италия стил”, откри и сертификати за професионална квалификация на 87 шивачки. 

Съдебната сага продължи още 8 години след отвод на съдия, отсъствия на прокурори, адвокати и куп други процесуални спънки.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети