Депутатка влиза в затвора за превишена скорост на пътя

DenNews.bg
31.01.2019
размер на текста:

Британската депутатка Фиона Онасаня влиза в затвора за шофиране с превишена скорост-автомобилът й се движил с 66 км/ч опри максимално допустима скорост от 50 км/ч.
Световните медии изтъкват, че това е първата ефективната присъда на депутат във Великобритания от 30 г. насам.
Онасаня е адвокат по професия, избрана е за депутат от листата на Лейбъристката партия, а нарушението извършила през юли 2017 г., само 6 месеца след стъпването й в длъжност.
Тя ще прекара 3 месеца зад решетките, след като отказа да се признае за виновна. Вместо да плати полагащата й се глоба, депутатката решила да прехвърли вината на своя брат, който декларирал, че той е карал автомобила, заснет от камера да извършва нарушение.
По време на делото обаче прокуратурата успява да докаже, че не само Онасаня е била зад волана, но е изпращала и текстови съобщения с телефона си по това време.
Съдия Джереми Стюарт Смит постанови ефективни присъди за депутатката и брат ѝ - съответно 3 и 10 месеца затвор.
35-годишната Фиона Онасаня е под натиск да напусне депутатското си място, но отказва с мотив, че няма други доходи. Тя вече е изключена от Лейбъристка партия и се явява независим народен представител. За да бъде отстранена от парламента, трябва избирателите ѝ от район Питърбъроу да организират подписка, в която да участват най-малко 10% от имащите право на глас.

Събирането на подписи обаче не може да започне, тъй като тя смята да обжалва присъдата. Така, дори в затвора, тя ще продължи да получава депутатското си възнаграждение, което е 78 000 лири на година. Според правилата заплатата ѝ може да бъде спряна само при присъда от над година лишаване от свобода.
Това е втори случай за последните 30 г., когато действащ народен представител във Великобритания е пратен зад решетките. През 1991 г. Тери Филд бе осъден на 60 дни затвор за неплатени 373 паунда местни данъци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети