Журналист разобличи кланица, пласирала месо от болни животни

DenNews.bg
30.01.2019
размер на текста:

Журналист разобличи кланица, убивала и пласирала месо от болни животни в Полша. След репортажа ветеринарна служба е наредила масова проверка.
Полша произвежда около 560 000 тона говеждо месо годишно, като 85 процента от него се изнасят в страни като Великобритания, Испания, Италия и Германия.
Репортер от частната полска телевизия ТВН (TVN) започнал работа в кланица, разположена на около 70 мили източно от Варшава, където му бе възложено да убива крави и да разфасова месото им.
Кадрите показват как болни крави са транспортирани към кланиците, където са малтретирани и убивани.
Разследването започнало от обяви в интернет, където фирми изкупуват на безценица болен добитък от фермери, за да продават месото. Според журналистическото разследване в страната има и други подобни кланици.
Производителите на месо омаловажиха размера на проблема, въпреки че казаха, че случаят би трябвало да е предупредителен сигнал за системата на ветеринарен контрол в кланиците.
"Това е проблем само на една компания. Неприятно е и трябва да бъде заклеймено. За щастие това е малка кланица и другите 99 процента от месопреработвателните комбинати са добри", твърди Януш Роджевич, ръководител на лобито на производителите на месо СРиВРП (SRiWRP).
След излъчването на документалния филм по полската телевизия Чехия е започнала проверка на говеждото месо, което се внася от Полша, каза министърът на земеделието Мирослав Томан, цитиран от ДПА.

"Ветеринарят е задължен да провери, дали месото е годно за консумация. Ако тези проверки не бъдат направени, месото може да е опасно за потребителите", каза Роман Колач, експерт по животновъдство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети