Утре отбелязваме 75 г. от бомбардировките над Дупница

DenNews.bg
03.01.2019
размер на текста:

С поднасяне на венци и цветя на паметната плоча до Дома на техниката в 11 часа утре, 4 януари, ще почетем паметта на загиналите при бомбардировките над Дупница пред 75 г.
Над 150 бомби се изсипват на 4 януари 1944 г. над Дупница от самолети на съюзническите сили – ВВС на Великобритания и ВСС на САЩ. Загиват 59 дупниачни, а десетки са ранени. Разрушени са 40 сгради, като основните цели, подобно и при ударите в София, са обществени сгради и частни домове.
Основната версия е, че Дупница е ударена, след като заради гъста мъгла самолетите губят ориентация и се отклоняват от целта си – българската столица.
Има обаче сведения и за това, че решението за нанасяне на удари по по-малки градове е взето, за да бъде уязвена нацията, а духът й пречупен, след като въпреки в пъти по-малката въздушна сила, българските летци удържат небето над София дни наред, дори и с цената на самоубийствени полети.
Най-пострадалите при въздушните удари градове освен София са Дупница, Пловдив, Карлово, Враца, Скопие и Ниш.
България е подложена на бомбардировки по време на Втората световна война като съюзник на Германия, въпреки че не участва в бойни действия. Решението за нанасяне на въздушни удари над страната ни е взето от комитет под председателстването на тогавашния британски премиер Уинстън Чърчил. Великобритания е и първата държава обявила война на Царство България, а целта на бомбардировките е да се постигне капитулацията на България. Поразените цели обаче не са военни или стратегически обекти, а обществени сгради – болници, училища, читалища, библиотеки... разрушени са Александровскса болница, Софийския университет, катедралата „Св. Ал. Невски”, сиропиталището „Цар Борис”, Художествената академия, Духовна академия, Софийска митрополия, редица църкви, сред които най-старата сграда в София –ротондата „Св. Георги”.
В Дупница в развалини се свличат тютюнев склад, централната банка, училище „Евлоги Георгиев”, редица частни домове.
На 4 януари 1944 г. след бомбардировките над Дупница с бордови картечници са обстрелвани Кочериново и теснолинейката за Рилския манастир, като са ранени двама души.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети