Австралия и Израел признаха Гуайдо за врменен президент

DenNews.bg
28.01.2019
размер на текста:

Австралия и Израел признаха опозиционния лидер и председател на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната до провеждането на избори.
Гуайдо призова британските власти да спрат достъпа на държавния глава Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в „Банк ъв Ингланд”.
И двамата венецуелски лидери се опитват да привлекат армията на своя страна. Мадуро има подкрепата на генералите, а Гуайдо се опитва да спечели войниците.
Чрез социалните мрежи Гуайдо призова съгражданите си към нови демонстрации през тази седмица – в сряда и в събота.
В събота изтича и срокът, който европейските държави дадоха на президента Мадуро, за да свика нови избори.

Снощи група въоръжени привърженици на Николас Мадуро нападна граждани, подкрепящи опозицията по време на служба в една от църквите на град Маракайбо. Това съобщи на интернет страницата си вестник "Насионал", цитиран от БГНЕС.
Нападението е станало по време на обявяването в църквата на текста на законопроекта за амнистия и конституционни гаранции, който преди това бе обявен от политическите опоненти на Мадуро в парламента на страната. Няколко души са били ранени, но няма информация за жертви.
Според правозащитни организации най-малко 29 души са били убити по време на антиправителствените протести, а около 500 са били задържани.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети