Асоциацията на европейските журналисти иска президентско вето на закона за личните данни

DenNews.bg
24.01.2019
размер на текста:

Президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за защита на личните данни, настояват в открито писмо от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България.
От асоциацията изказват притеснение и отправиха критика към решението на парламента да приеме окончателно промените в Закона за защита на личните данни, с който се отваря врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за академични проучвания, документални материали и др., както и за откази за достъп до информация. Затова от асоциацията призоваха президента Румен Радев да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание.


Вчера депутатите приеха законопроекта без дебати и без гласове против. Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява правомощията си, не може да стига до разкриване на тайната на източника на информация. Как ще се спази този принцип, след като ще се дава информация за естеството на личните данни и как те са придобити, не се разбира.

От АЕЖ припомнят, че още по време на обществените консултации при внасянето на законопроекта от правителството са изразили своята позиция, че вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, законопроектът прави точно обратното.


"Така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в конституцията. Той не отговаря на духа и принципа на регламента на ЕС, според който обработването на лични данни следва да е предназначено да служи на човечеството. Правото на защита на личните данни не е абсолютно право, а трябва да бъде в равновесие с другите основни права съгласно принципа на пропорционалност", подчертават от АЕЖ.

"С предложения законопроект се предвижда въвеждане на толкова широки и неясни ограничения на правото на ползване на лични данни за художествени, научни и журналистически цели, че реално се налага цензура и възможност за широк произвол от страна на изпълнителната власт в директно противоречие с чл. 40 от Конституцията на Република България. Считаме, че регламентът се тълкува повратно и не е спазено изискването на чл. 85, като освен това се ограничава неправомерно достъпът до публични регистри като Имотния и Търговския чрез ЕГН", пише в позицията на АЕЖ, разпратена до медиите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети