Затварят от 10:45 до 12ч. движението от Рибарника до Развесена върба заради шествието за годишнина от Освобождението на Дупница

DenNews.bg
13.01.2019
размер на текста:

 141 години от Освобождението на Дупница от турско иго ще бъде отбелязано с възстановка. Това ще се случи на днес, 13 януари. Както и миналата година ще бъде пресъздадено посрещането на майор Орлински и войниците му в Дупница, така както е описано от Никола Лазарков.
Дупница е обявена за свободен град на 2 януари 1878 г., което сега се отбеляза на 14 януари по нов стил.
Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при „Рибарника“ в 11 часа. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, подробно описани от Лазарков, ще бъдат пресъздадени напълно, а "шествието
на свободата", такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани-по ул. "Орлинска", а след това по ул. "Николаевска".
Пред паметната плоча на майор Орлински ще бъдат поднесени венци и цветя, а директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска ще разкаже за онзи мразовит ден на 1878 година.
Шествието ще продължи до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката и ще завърши с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли на пл. „Свобода“. За времето от 10,45 часа до 12 часа на днес ще бъде затворено движението от "Рибарника" до "Развесена върба".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети