11 януари е световен ден на думата "Благодаря"

DenNews.bg
11.01.2019
размер на текста:

 11 януари е най-учтивият ден в годината, защото на този ден много страни в света отбелязват Световния ден на думата ‘Благодаря’. Напоследък този празник набира все по-голяма популярност. За да го отбележите обаче не е необходимо да купувате скъпи подаръци на близките си - достатъчно е да им се усмихнете и да им кажете ‘Благодаря’.

Според специалистите, когато благодарите най-важно е да го правите от сърце - тази дума никога не трябва да се произнася в състояние на раздразнание.

Да научите децата да казват ‘благодаря’, когато трябва, е едва наполовина спечелена битка в желанието ви да възпитате у тях признателност. Децата започват да осъзнават какво е признателност на възраст между 8 и 10 години. Ролята на родителя тук е да научи детето да разпознава кои са нещата, за които трябва да се благодарно. Когато някой познат или приятел направи нещо мило, родителят трябва да обясни на детето си в какво се състои ценността на жеста и как той ще направи живота му по-хубав.

След двуседмично проучване сред 13-годишни тийнейджъри специалистите са установили, че онези от тях, които пишели всеки ден списък на нещата, за които са признателни, определено са показали и по-високи нива на оптимизъм, удовлетворение от живота и признателност.

Според психолозите думите на благодарност са словесни ласки - те могат душевно да стоплят и успокоят хората.

В българския език думата ‘благодаря’ е една от най-красивите думи. Произхода й идва от "дарявам благо, добрина, добро”. Няма човек, който, когато чуе "благодаря”, да не се почувства по-добре. Според старите хора, думите на благодарност имат сакрални свойства - с тяхна помощ си доставяме радост един на друг, изразяваме внимание един към друг и разменяме положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил сив, еднобразен и мрачен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети