Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

DenNews.bg
05.09.2018
размер на текста:

 Американският президент Доналд Тръмп искал да убие своя сирийски колега Башар Асад в резултат на химическа атака срещу цивилни граждани, твърди нова книга на Боб Удуърд, съобщават медиите по света.

Министърът на отбраната Джеймс Матис казал на Тръмп, че ще се "справи", но вместо това планирал ограничен въздушен удар.

Удуърд е легендарен журналист, чийто репортажи по скандала "Уотъргейт" поставят началото за оставката на президента Ричард Никсън. С новата си книга, той твърди, че представя администрацията на Тръмп чрез вътрешния му кръг.

Според Белия дом, книгата има за цел да представи президента Тръмп в лоша светлина. "Тази книга е нищо повече от измислени истории", коментира Белият дом.

Матис сравнявал разбирането на Тръмп за световната политика с шестокласник, след като президентът поставя под въпрос присъствието на войски на Корейския полуостров

Според книгата, Тръмп казал на Матис за Асад: "Да го убием, давай", като Матис обещава, но предприема само ракетният удар.

В друг случай, бившият главен икономически съветник Гари Кон вижда писмо на бюрото в Овалния кабинет и смятайки, че това е опасно за националната сигурност, ако Тръмп го подпише, той го взима. Става въпрос, САЩ да се оттеглят от критично търговско споразумение с Южна Корея. "Той никога няма да види документа. Трябваше да защитя страната", казал Кон на сътрудниците си..

Джеф Сешън, главен прокурор на САЩ, който е сред първите, които подкрепят кандидатурата на Тръмп за президент, бил подиграван от президента заради акцента му и го нарекъл "предател" заради руското разследване. "Този човек е умствено изостанал. Той е от тези тъп южняци", казал Тръмп за Сешън.

Чрез сметките на членовете на вътрешния кръг, Удуърд подчертава нефункциониращият Бял дом, хаосът и вътрешните борби. Джарерд Къшнър и Иванка Тръмп са критикувани от вътрешния кръг, а туитовете на Тръмп са друга тема, обхваната в цялата книга.

Началникът на кабинета на Белия дом Джон Кели наричал Тръмп идиот и описвал Белия дом като "Лудият град", според Удуърд.

В изявление на Белия дом Кели коментира, че "идеята, някога да съм нарекъл президента идиот, не е вярна".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети