Супербактерия не се повлиява от никакви антибиотици и може да предизвика сериозни инфекции, дори смърт

DenNews.bg
05.09.2018
размер на текста:

 Супербактерия се съпротивлява успешно на всякакви известни антибиотици и може да предизвика „тежки" инфекции или дори смърт, предупредиха учени в Австралия.
Изследователи от университета в Мелбърн са открили три варианта на резистентната към много лекарства бактерия в проби от 10 държави, включително щамове в Европа, на които не може да се противодейства с каквито и да било лекарства, които понастоящем се намират на пазара. "Започнахме да правим проби в Австралия, но направихме глобална снимка и открихме, че такова е положението в много страни и много болнични институции по света", каза Бен Хаудън, директор на лабораторията за обществено здраве на университетската секциа по микробиологична диагностика.
Бактериите, известни като Staphylococcus epidermidis, са свързани с по-известната и по-смъртоносна MRSA. Тя се намира в естествено състояние върху човешката кожа и най-често заразява възрастните или пациентите, които са с имплантирали протези като например катетри и заместители на ставите.
"Това може да е смъртоносно, но обикновено при пациенти, които вече са много болни, може да бъде доста трудно да се изкорени и инфекциите да са тежки", казва още Хаудън.

Екипът му е изследвал стотици екземпляри от Staphylococcus epidermidis от 78 болници по целия свят. Учените са открили, че някои щамове на бактерията правят малка промяна в ДНК, което е довело до резистентност към два от най-разпространените антибиотици, често прилагани в тандем за лечение на болнични инфекции.
Друго австралийско проучване, публикувано миналия месец, предполага, че някои болнични бактерии стават все по-поносими към дезинфектантите на основата на алкохол, използвани в болничните отделения.
Хаудън заяви, че проучването му, публикувано в списание Nature Microbiology, показва необходимостта от по-добро разбиране за начина на разпространение на инфекциите.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети