400 затворници избягаха на фона на тежки сражения в Триполи

DenNews.bg
03.09.2018
размер на текста:

Около 400 затворници са избягали от затвор в столицата на Либия, използвайки хаоса на боевете между съперничещи въоръжени групировки.
Бегълците нападнали вратите на затвора „Айн Зара“ в южната част на Триполи, а пазачите не могли да ги спрат. Вече седмица тази част на града е сцена на тежки боеве между въоръжени групировки от Триполи, от една страна, и други от южни предградия, борещи се за контрол над столицата.
Отделно от това, ракета падна в неделя в лагера "Ал-Фала" за разселени хора от Таурга, убивайки двама и ранявайки седем души, включително две деца.
Ракета е ударила и хотел "Уаддан" в центъра на Триполи, близо до италианското посолство, трима души са ранени, съобщават от персонала на хотела.
Свирепи сблъсъци избухнаха миналата седмица между "Седма бригада", или "Каният" от Тархуна, град на 65 км югоизточно от Триполи, срещу "Революционерите бригади на Триполи" и "Науаси", две от най-големите въоръжени групировки в столицата.
Правителството, подкрепяно от ООН, обяви извънредно положение в столицата "предвид сериозността на ситуацията". Въпреки че правителството формално управлява, то не контролира столицата, където въоръжените групи са в коалиция с управляващите, но действат с автономия, често мотивирана от пари и власт.
За да сложи край на сблъсъците, мисията на ООН в Либия призова "различните заинтересовани страни" да се срещнат във вторник по обяд за "спешен диалог по въпросите свързани със сигурността".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети