Разкриха трети руски агент, участвал в отравянето на Скрипал

DenNews.bg
28.09.2018
размер на текста:

Трети офицер от руското военно разузнаване, извършвал разузнавателна мисия преди отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е идентифициран от британската полиция за борба с тероризма и службите за сигурност, пише в. "Дейли телеграф".
Смята се, че агентът на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е посетил английския град Солсбъри, за да помогне за планиране на нападението, преди двама негови колеги да внесат нервнопаралитично вещество във Великобритания, посочва изданието.
Това е поредното разкритие във връзка с шокиращото нападение с отровата Новичок, за което се смята, че е подбудено от Русия, отбелязва британският в. "Дейли мирър".
Атаката непреднамерено доведе до смъртта на британката Доун Стърджис и причини здравословни проблеми на приятеля й Чарли Роули.
По-рано тази седмица беше разкрито, че заподозреният, идентифициран първоначално като Руслан Боширов, всъщност е високопоставен агент на име Анатолий Чепига, награждаван от руския президент Владимир Путин.
Според "Дейли мирър" британската полиция и контраразузнаване може да започнат разследване на евентуални предишни убийства, които може да са свързани с Чепига и неговия съучастник Александър Петров.
Предполага се, че тези мъже може да са осъществявали удари срещу мишени в различни части на света по поръчка на режима на Путин. Проучва се дали двамата са извършвали убийства в Украйна, Грузия и руската република Чечения.

Източници от британското военно разузнаване, цитирани от вестника, смятат, че Чепига и неговият съучастник, известен като Александър Петров, са убийци от ГРУ, обучени в "отстраняване" на политически и военни противници на руския режим.
Установено беше, че двамата са посетили Солсбъри в деня, когато Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с Новичок през март, припомня "Дейли мирър".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети