Конституционният съд на Молдова временно отстрани президента на страната

DenNews.bg
24.09.2018
размер на текста:

 Конституционният съд на Молдова временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. Решението на висшите магистрати е продиктувано от отказа на Додон да назначи министри, които са му били предложени от премиера. През септември премиерът Павел Филип предложи на Додон кандидатурите на двама нови министри. За министър на здравеопазването, труда и социалните грижи се планираше да бъде назначена Силвия Раду, а за министър на селското стопанство и регионалното развитие Николай Чубука. Само че Додон застана срещу тези назначения. Президентът се аргументира с това, че Раду няма медицинско образование, а към Чубука има въпроси „ в областта на неподкупността“.

По конституцията на Молдова президентът има право един път да отклони предложен от премиера министър. Додон вече три пъти е временно отстраняван от длъжност и на два пъти това беше свързано с отказа му да утвърди назначаването на министри – през октомври 2017 г. и през януари 2018 г. Тогава указите за назначаването на министрите бяха подписвани от председателя на парламента.

Противоречията между президента и правителството продължава не от една година. Основно споровете са по външната политика. Президентът настоява за сближаване с Русия, но парламентарното мнозинство и назначеното от него правителство клонят на Запад.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети