19-годишен индонезиец оцеля 49 дни в Тихия океан на рибарски сал

DenNews.bg
24.09.2018
размер на текста:

 Индонезиец оцеля 49 дни в Тихия океан на рибарски сал с колиба. Той е спасен от кораб с панамски флаг, пише "Гардиън". 19-годишният Алди Новел Адиланг от Сулавеси e работил на плаваща платформа за лов на риба, която е открита на 125 километра във вътрешността на океана. Младежът бил нает да пали лампи на платформата, с които се привлича рибата. Според баща му Алди работи на платформата от 16-годишен. Всяка седмица служител на компанията отивал да събира рибата от капаните и му носил храна, вода и гориво.

Малката дървена платформа - една от общо 50 на кампанията, които са разположени във водите на Манадо, море Сулавеси, част от западната част на Тихия океан, е била закотвена за морското дъно с дълго въже.

Но в средата на юли силен вятър скъсал въжето с котвата и избутал Алди с платформата в океана до Гуам.

Младежът имал провизии само за няколко дни. За да оцелее, той ловял риба, наклаждал огън с дървената платформа, за да сготви лова и прецеждал солената морска вода през дрехите си, за да минимизира приема на сол.

Индонезийският консул в Осака заяви, че 10 кораба са подминали младежа преди MV Arpeggio да го спаси в Тихия океан на 31 август - месец и половина по-късно.

В интервю за местната медия TribunManado Алди заяви, че е мислил, че ще умре. В един момент той обмислял да се самоубие и да се хвърли в океана, но си спомнил съвета на родителите си да се моли при тежки ситуации. Той носил Библия със себе си.

След като бил спасен, капитанът на кораба се свързал с бреговата охрана на Гуам. Тъй като корабът плавал към Япония, решили да предадат момчето на консулските власти в Токуяма на 6 септември.

19-годишният се завърна у дома в Манадо на 8 септември. Той е в добро здраве.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети