8 г. затвор за убиеца на 11-годишната Никол от Бургас

DenNews.bg
20.09.2018
размер на текста:

Бургаският окръжен съд постанови 8 години затвор за 16-годишния Иван Иванов, който беше признат за виновен за убийството на 11-годишната Никол Йончева от Бургас на 20 август миналата година. Присъдата е с 1 година по-голяма от това, което поиска прокуратурата за непълнолетния. Той трябва да изплати и 150 000 лева обезщетение на роднините на момиченцето, което беше намерено наръгано с нож в асансьор на блок.
Председателят на съдебния състав Стефан Стойков заяви, че решението е взето с пълно единодушие на целия състав. Той изтъкна, че малолетното дете е намушкано в дясната част на врата и е издъхнало по особено мъчителен начин. Въпреки леката си умствена изостаналост, ученикът е могъл да ръководи действията си и да разбира постъпките си, мотивират се магистратите.

Подсъдимият не пожелал да каже нищо, когато съдът му предоставил тази възможност. Делото се гледа при закрити врата.

"Синът ми е невинен, продължаваме да вярваме, че не е той. Използваха едно болно дете, което само дори не може да използва нож", заявиха обаче родителите на Иван - Димитър и Донка.

"8 години са твърде малко за отнет човешки живот, но каквото и да е наказанието, то не е достатъчно", каза пък майката на убитата Никол Мими Ставрева, която недоумява как е възможно човек да отнеме човешки живот, само защото бил раздразнен.
По време на делото се разбра, че Иван посегнал на Никол, защото поискал да я целуне, но тя му отказала. Тогава тийнейджърът решил да я накаже и я намушкал с нож с 20-сантиметрово острие. Първоначално имаше версия, че двамата спорели къде да пушат наргиле, но тя не беше потвърдена.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети