450 души излязоха на протест заради ареста на журналисти

DenNews.bg
18.09.2018
размер на текста:

450 души излязоха на протест пред Съдебната палата в София заради задържането на журналиста от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро. Демонстрацията под наслов "Срещу репресията над разследващи журналисти" се проведе вчера вчерта.
"Това, което се случи с тези двама журналисти и с обекта на тяхното разследване, беше капката, която преля нашето възмущение от управлението на Борисов. Всички негови управления са еднолични и каквото се случва в държавата е функция изцяло от него", каза пред bTV организаторът на протеста - художникът Владо Руменов.
"Свободата на словото, на печата, на волеизявленията са едни от изконните права на едно демократично общество, което се опитваме да бъдем, и те са абсолютно потъпкани", допълни той.
Припомняме, че Стоянов и Биро бяха задържани, след като подали сигнал до ГДБОП, че се подготвя изгаряне на документи, свързани с еврофондове, свързани с компанията "Джи Пи Груп" (тя категорично отрече обвиненията - б.р.). Двамата сами отишли на мястото край Радомир, където на секретен пост чакали местни полицаи, изпратени от антимафиотите.
От ГДБОП вече няколко пъти обясниха, че не става дума за арест, а за отвеждане в районнота за установяване на самоличността на Стоянов и Биро. Ставало дума за недоразумение, защото полицаите не знаели, че това са репортери. От страна на МВР нямало нарушение и затова нямало нужда и от извинение, а само от разяснение.

Междувременно прокуратурата разпореди на ДАНС да започне проверка на случая, след като по повод разследването на "Биволъ" сигнал е подал и вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети