Постоянен арест за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

DenNews.bg
14.09.2018
размер на текста:

Варненският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 25-годишния Петър Здравков, който преди няколко дни прегази с БМВ-то си балетиста Мартин Чикалов, докато бутал велосипеда на пешеходна пътека край Морската градина.
Мотивите на съда бяха, че може да се направи обосновано предположение, че именно Здравков е убил на пътя 39-годишния танцьор от Варненската опера, че има опасност да се укрие от правосъдието и може да извърши друго престъпление.
В съдебната зала се разбра, че след удара виновникът е продължил да кара по булеварда и е бил принуден да спре от две коли, които са му засекли пътя, след като са видели, че той е блъснал човек и не е спрял. Адвокатът му заяви, че той избягал от местопроизшествието, защото бил в състояние на стрес и шок, но това не трогна съдиите.
След като Здравков се предаде в полицията почти 24 часа след катастрофата, се оказа, че той никога не е имал шофьорска книжка, за което в годините са му съставяни два акта. Единият от случаите е бил още, когато бил непълнолетен. Днес прокуратурата изтъкна още, че макар да е с чисто съдебно минало, мъжът има криминални регистрации за увреждане на имущество и за кражба.
Държавното обвинение посочи също, че Здравков макар да има проблеми със зрението, шофирал без очила. Освен това, според свидетели на случилото се, той е карал с поне 70-80 км/час. Окончателни данни за скоростта на колата ще има, след като бъде изготвена назначената съдебно-техническа експертиза. Все още не са готови резултатите от изследванията дали Здравков е употребил дрога, преди да седне зад волана.
Днес Здравков се възползва от правото си да мълчи и да не дава обяснения пред съда. Само адвокатът му заяви, че пред него той е казал, че съжалява за стореното.
Здравков може да обжалва наложения му арест другата седмица. Ако вината му бъде призната, той може да получи присъда от 3 до 15 години затвор.
И тази вечер близки и приятели на Мартин ще се съберат пред сградата на Община Варна и ще направят флашмоб в негова памет.
В София пък ще се поведе протестен "Поход за живот", който ще започне в 17,30 часа от Министерския съвет и ще продължи до МВР. Участниците ще почетат паметта на загиналия балетист и ще призоват за строги наказания за нарушителите на пътя.
Според тях Законът за движение по пътищата не помага за безопасността на колоездачите и затова са нужни кардинални промени.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети