Арестуваха журналисти по време на репортаж в Пернишко

DenNews.bg
14.09.2018
размер на текста:

Двама журналисти, българин и румънец, са арестувани по време на репортаж в Пернишко снощи. Това съобщи екипът на разследващия сайт Биволъ. Димитър Стоянов от Биволъ и румънския му колега Атила Биро са държани цяла нощ с белезници на полето, но вече са освободени, съобщи преди минути екипът на Биволъ.
Снощи на фейсбук страницата на Биволъ бе публикувано това съобщение:
„Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за ДжиПиГейт.
Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.
Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!“.

А преди минути от сайтът съобщиха, че Стоянов и Биро са се прибрали:

„Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.
Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт!“.

Само преди дни, на 10 септември, Биволъ публикува статията: #ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми / Фирми, свързани с Джи Пи Груп раздават подкупи и манипулират процедури по ЗОП за стотици милиони“, която може да видите ТУК.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети