Честваме Кръстовден, ден на строг пост

DenNews.bg
14.09.2018
размер на текста:

 Българската православна църква чества днес Кръстовден. Това е денят, когато се почита въздвижение на светия Кръст Господен. След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия и се изнася за поклонение Светият Кръст.

На празника Кръстовден се честват следните събития в историята на Христовата църква: Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; намирането на Светия Кръст на Голгота и връщането на животворящия Кръст от персийски плен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в духовните семинари - Софийската и Пловдивската. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ).

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Празникът носи още и народното име Гроздоберник, тъй като на този ден започва брането на гроздето.
Осветява се и семето за посев.

На този ден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети