Един от „Пуси райът“ в болница със симптоми на отравяне

DenNews.bg
13.09.2018
размер на текста:

Пьотър Верзилов, Вероника Никулшина, Олга Курачева и Олга Пахтусова нахлуха на финала на световното по футбол.

Член на руската пънк банда Pussy riot ("Пуси райът") е приет в болница в тежко състояние със симптоми на отравяне, предаде Асошиейтед прес.
Радио "Ехото на Москва" и новинарският онлайн портал "Медуза" информираха, че Пьотър Верзилов е бил приет във вторник късно вечерта в отделението по токсикология на московска болница.
Те цитират активистката на протестната организация Вероника Никулшина, според която симптомите на Верзилов включват загуба на зрение и на говор.
Верзилов, Никулшина и още двама активисти бяха осъдени на 15 дни административен арест, след като нахлуха в полицейски униформи на терена по време на финалния мач от Световното първенство по футбол. Pussy riot заявиха, че по този начин са протестирали срещу полицейското насилие в Русия.
Веднага след освобождаването им след 15-дневния арест четиримата активисти бяха отново задържани, а наред с това се появи видео на което се вижда как полковник от московската полиция заплашва Пьотър Верзилов и едно от момичетата с думите: "Понякога съжалявам, че днес не е 37-а година. Направо съжалявам“. Думите на полковника е лесно да бъдат разбрани, те са препратка към изпълняваните от съветската тайна полиция екзекуции без съд и присъда и по-точно Голямата чистка-извършените в периода 1934-1938 г. политически репресии, гонения и убийства, с които Йосиф Сталин цели премахването на всяка възможна съпротива.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети