Производители искат забрана на растителните мазнини в сиренето и кашкавала

DenNews.bg
13.09.2018
размер на текста:

Производители настояват за пълна забрана на растителните мазнини при производството на млечни продукти.
Идеята е продукти като това сирене, в което е вложена растителна мазнина, вече да не се предлагат на щандовете в търговската мрежа. В момента т.нар. "имитиращи продукти" по закон се произвеждат в отделни мандри и се предлагат на отделни щандове, обозначени със специални надписи.
Според част от производителите обаче сиренето и кашкавалът с палмова мазнина представляват над 60% от пазара на мляко, което заплашвало фермерите и било вредно за потребителите.
Забраната на продуктите с палмово масло неминуемо ще доведе до покачване на цените на истинските продукти, които и сега са близо до себестойността им. За 1 кг сирене са нужни поне 8 литра мляко, а за 1 кг кашкавал поне 12 л. При сегашната изкупна цена на млякото - 40 - 60 стотинки за литър, себестойността на сиренето отива над 10 лв. за кг., а на кашкавала над 15 лв. на кг.
Преди дни подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България инициира кметът на Луковит и член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България Иван Грънчаров.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети