Стотици са арестувани на протести в Русия

DenNews.bg
10.09.2018
размер на текста:

Стотици протестиращи са задържани по време на многохилядните протести в Москва и други руски градове вчера, когато на редица места се проведоха избори. Протестите са против повишаване на пенсионната възраст.
Правозащитници съобщават, че броят на задържаните е над 800.
Денят на протестите съвпадна с гласуването на местните избори, които се провеждат в 80 руски региона, включително Москва.
По данни на организаторите на протестите от опозиционната формация на Алексей Навални, акции срещу пенсионната реформа са се провели в 83 града. В много от тях, включително в Москва и Санкт Петербург, митингите и шествията не са били разрешени от властите, съобщава Дойче веле. В навечерието на демонстрациите властите предприеха арести на сподвижници на Навални.
Самият Навални, който трябваше да води протеста в Москва, е в затвора, тъй като съдът му наложи 30-дневен арест.
Въпреки забраната на Финландската гара в Санкт Петербург се събраха около 2000 души. Веднага след началото на акцията полицията започна да задържа демонстранти, особено такива, които носеха плакати, критикуващи Владимир Путин. Съобщава се, че задържаните са между 400 и 500. Сред тях има и непълнолетни.
Телевизия "Дождь" съобщи, че дори дете на видима възраст около 10 години е било отведено от полицаите.
Официално властите признават за 100 задържани.
В Москва на протеста, който беше организиран на Пушкинския площад, също се събраха около 4000 души, се казва в кореспонденция на Дойче веле. По данни на полицията, демонстрантите са около 2000. Силите на реда бяха разположени там няколко часа. В руската столица също има арестувани опозиционери, сред които е и Дмитрий Низовцев, който водеше на живо предаването "Навальный.LIVE".

Съобщава се за арестувани активисти в 19 града. Появи се информация, че е задържан и бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман. Според други информации, той сам е пожелал да се присъедини към другите задържани.
В редица градове са арестувани координаторите на местните щабове на Алексей Навални, включително в Москва и Санкт Петербург.
Съобщава се и за арести на журналисти, отразяващи протестите.

"Властите не се вслушват в хората и това означава, че е време да се излезе на улицата", заяви екипът на Навални в изявление, разпространено преди протестите.

Реформата на пенсионната система предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените при средна продължителност на живота в Русия съответно 66 и 77 години.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети