Съкратени от рудник „Бобов дол“ миньори влизат под земята в София

DenNews.bg
09.08.2018
размер на текста:

Част от миньорите, които бяха съкратени при закриването на последния закрит подземен рудник у нас, „Бобов дол“, ще работят по изграждане на столичното метро. Колко души и от кога започват работа обаче все още не е ясно.


Единственото ясно е, че само 50 души от 200-те, които са съкратени към момента, са се регистрирали в Бюро по труда. Най-вероятно останалите водят съдебни дела, използват болнични, отказали са се да търсят работа към този етап или са започнали работа без да минават през борсата. Това обясни директорът на Бюро по труда-Дупница Наташа Илиева.
Припомняме, че всеки 400 миньори от рудник „Бобов дол“ ще бъдат съкратени, като това става поетапно. Към момента бригада от 15 души продължава работа на 500 метра под земята по консервирането и фактическото закриване на рудника.

Наташа Илиева обясни още, че на проведените срещи с работодатели е имало интерес за наемане на бивши миньори, включително и от ТЕЦ „Бобов дол“, но е необходимо още технологично време, за да се прецени колко от рудничарите и къде ще започнат работа или са вече наети.


До седмо число на месеца съкратените миньори трябваше да получат заплатите и обезщетенията си. От Инспекцията по труда ще направят проверки дали тези срокове се спазват и дали миньорите получават дължимите им суми навреме.
Припомняме, че около 50 миньори ще се пенсионират.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети